Vitajte na stránkach www.printovemedia.sk

Srdce domácnosti obrázok 1
Srdce domácnosti

Vývoj miestnosti určenej na prípravu jedla sa spája s vývojom varenia. Od otvoreného ohňa, ktorý bol až do osemnásteho storočia jediným prostriedkom na prípravu a ohrievanie jedla, až po technické pokroky, ktoré priniesli plyn, elektriku a vodu.

Až mnohými historickými okolnosťami a pokrokom v kultúre bývania sa postupne chopili architekti a dizajnéri nových foriem a riešení, vďaka ktorým mohli začať vnášať do kuchyne radikálne zmeny, ktoré sa stále viac prispôsobovali sociálnym podmienkam a mentalite ľudí, pre ktorých interiéry kuchýň tvoria.

Komfort v kuchyni
I keď je dnes už v každom kúte sveta, v každej vyspelej kuchyni sporák, chladnička, mraznička, umývačka riadu či mikrovlnná rúra, predsa sa jednotlivé priestory v jednotlivých zemiach od seba niečím líšia. A naopak, v súčasných kuchyniach nájdete z každej národnej kuchyne niečo. Bývalé posvätné miesto gazdiniek sa otvorilo smerom do najvýznamnejších častí bytu, do obývačky. Otvorená dispozícia kuchyne je v aktuálnom živote už takmer samozrejmosťou. Za lesklými povrchmi dvierok kuchynských liniek sa skrývajú veľké chladničky s mrazničkami, na mnohých kuchynských doskách nájdete v kombinácii s varnou doskou aj antikorovú platňu. Horné kuchynské skrinky sú podsvietené modernými led svietidlami. Súčasný spôsob života povýšil varenie na spoločensky atraktívnu záležitosť. Kuchyňa sa stala centrom spoločenského života v domácnosti, čo sa stalo výzvou pre dizajnérov, ktorí zrušili prekážky a kuchynské zariadenia sa začali meniť na esteticky príťažlivé a praktické prvky.

Srdce domácnosti obrázok 2

V štýle súčasnosti
Mnohé súčasné moderné kuchyne majú svoj základ v minimalistickom štýle, ktorý do Európy prenikol z Japonska. A zatiaľ čo minimalizmus je u nás záležitosťou imidžu, v japonskom ponímaní je vecou životného štýlu, kde je človek súčasťou prírody. Z tohto dôvodu sú veci okolo neho vytvorené tak, aby plnili svoju funkciu, na ktorú sú určené - ich krása sa vníma ako ich vnútorná energia. Súčasné zariadenie kuchyne krajiny vychádzajúceho slnka sa až tak veľmi od tej našej nelíši - v kuchynskej linke nechýbajú spotrebiče, najdôležitejšie je varné miesto. Dodnes v mnohých domácnostiach používajú otvorený oheň skrotený v rôznych ohniskách. Japonská kuchyňa má množstvo hrncov a panvíc, ktoré majú svoje funkcie presne určené. Zaujímavý rituál je aj varenie jedla priamo pred očami stolujúcich na horúcej liatinovej platni, kde jedlo možno grilovať, dusiť alebo flambovať. Tento rýchly a zdravý spôsob prípravy jedál inšpiroval aj mnohých svetových výrobcov kuchynskej techniky. Liatina je v novom podaní nahradená antikorom ale princíp funkčnosti sa zachoval – potraviny sa pripravujú priamo na horúcom povrchu, bez tuku, ktorému sa Japonci úzkostlivo vyhýbajú. Na tepane možno potraviny kedykoľvek prihriať alebo udržiavať v stálej teplote.

FOTO: MIELE

späť
Tvorba www stránok: www.nainternete.sk