Vitajte na stránkach www.printovemedia.sk

Kuchyňa tretieho milénia obrázok 1
Kuchyňa tretieho milénia

Pri návšteve skanzenov sme často uchvátení skromnosťou našich predkov, no mnohých zaujme aj účelnosť, s akou svoje obydlia boli schopní vytvárať. Praktickosť v domácnosti je prvok, ktorý má v našej spoločnosti hlboké korene.

Kuchyňa bola od pradávna miesto, kde sa odohráva podstatná časť života rodiny. Na tomto fakte sa nič nezmenilo, aj keď postupne vzrástli materiálne nároky ľudstva, zvýšilo sa životné tempo a pokrok začal v ostatnom čase napredovať míľovými krokmi. V určitej etape histórie ľudstva sa síce kuchyne stali izolovanými miestnosťami, kde domáce práce prebiehali len za zatvorenými dverami - bez asistencie ostatných rodinných príslušníkov, čas však ukázal, že takéto poňatie kuchýň je nevyhovujúce a moderná bytová architektúra tretieho milénia uplatňuje otvorené, vzdušné priestory.

Prirodzenosť
Kuchyňa je hlavným komunikačným priestorom domácnosti a tie v novostavbách a v rodinných domoch postavených v posledných rokoch už obvykle situačne i pôdorysne tejto požiadavke vyhovujú. Móda sa neustále mení, no z istého pohľadu je každá zmena, ktorá sa ujme, len ďalšou variáciou rokmi osvedčeného motívu. Najnovšie trendy sa preto snažia vychádzať z tradičných prvkov a materiálov, ktoré sú citlivo kombinované s výdobytkami moderných technológií. Tým vzniká esteticky a harmonicky pôsobiaci celok, obvykle mimoriadne účelný a šetrný k ľudskej práci. Základom je prirodzenosť, rafinovane ukrývajúca komfort.

Kuchyňa tretieho milénia obrázok 2

Komfort
Moderná kuchyňa, bez ohľadu na jej priestorové dispozície, by mala pozostávať z minimálne  štyroch základných častí: skladovací priestor, pracovný priestor, varné centrum a umývacie centrum. Medzi úložné priestory na potraviny, okrem chladničky, patrí mraznička a kuchynské skrinky, ktoré by mali byť zastúpené minimálne v podobe jednej vysokej skrine na zásoby a z viacerých skriniek so zásuvkami či kontajnerom. Podľa veľkosti kuchyne možno túto základnú zostavu doplniť o rôzne systémy regálov, nadstavce, presklené a vysúvateľné skrinky.  V priestoroch medzi pracovnou plochou a hornými skrinkami je vhodné umiestniť systém držiakov a vešiakov na kuchynské náradie, koreničky a podobne. Pracovná doska by mala byť umiestnená vo výške približne deväťdesiat centimetrov,  jej súčasťou môžu byť oceľové mriežky na ukladanie horúcich nádob, doska na spracovávanie cesta, klepanie mäsa a podobne. Základom varného centra je sporák - plynový, elektrický alebo kombinovaný a základom umývacieho centra umývačka riadu a drez. Pri zostavovaní kuchynských liniek by mali byť obe centrá dostatočne priestranné, poskytujúce pohodlie pri práci. Na trhu je bohatý výber kuchynských drezov, vďaka čomu je možné modely funkčne, tvarovo aj farebne prispôsobiť ostatnému zariadeniu. Drezové batérie, ktoré s nimi prebývajú v akejsi symbióze, dostať v rovnako širokej škále. Ideálne je, ak kuchyňa disponuje aj zónu v podobe primerane veľkorysého jedálenského a oddychového priestoru.

FOTO: MIELE a DESIGN HOUSE

späť
Tvorba www stránok: www.nainternete.sk