Kuchynská linka má byť dokonalá nielen z estetického hľadiska, ale aj po stránke účelnosti. Dôležitá je jej kvalita a povrchová úprava - vzhľadom na nepriaznivý vplyv vyššej vlhkosti a teploty priestorov, v ktorých sa nachádza, no podstatná je aj jej ergonómia a vnútorné vybavenie.
Výzor kuchynskej linky výrazne ovplyvňuje vzhľad kuchyne. Variácií na tému tvar kuchynskej linky je veľa. Jej usporiadanie závisí od toho, ako chcete zoradiť jednotlivé funkčné zóny - skladovanie potravín, varné a umývacie centrum, pracovnú plochu. Práve tvar a dĺžka trasy, ktorú pri tom musíte prekonať, hovorí o tom, či je usporiadanie optimálne.
Dispozičné riešenie
Lineárna zostava kuchynskej linky sa ideálne uplatní predovšetkým v úzkych miestnostiach. Optimálna dĺžka funkčných zón v poradí chladnička – drez – varné centrum je 300 až 360 cm. Pokiaľ je priestor kuchyne dostatočne široký, dve lineárne linky oproti sebe ponúkajú efektívne využitie. Praktické je aj usporiadanie kuchynskej linky v tvare L. Takýto tvar je vhodný aj pre malé kuchyne. Už pri rozmeroch miestnosti 2,5 x 3 metre je možné umiestniť do rozovretej časti L aj malý jedálenský stôl. Usporiadanie kuchynských pracovísk do tvaru U predpokladá, že sa medzi nimi „nenabeháte“. Pri tejto dispozícii je pravdepodobné, že aspoň jedno rameno linky bude prechádzať popod okno. V súčasnosti, keď sa v modernej architektúre uprednostňuje otvorená dispozícia obytných priestorov, sú v praxi obľúbené kuchynské ostrovčeky. Jedná sa o pevne zabudovanú pracovnú plochu, stojacu voľne v priestore, ktorá nemá so zvyškom kuchyne žiadne prepojenie. Toto riešenie láka nielen efektným vzhľadom, ale ponúka aj dobré možnosti využitia.
Komfort pri práci
Samotné rozvrhnutie kuchynskej linky by malo vyhovovať všetkým zásadám a pravidlám modernej kuchynskej ergonómie. V súčasnosti sa od štandardných rozmerov ustupuje a uprednostňujú sa individuálne požiadavky. Pohodlné miesto na prípravu jedál poskytuje už pracovná plocha s dĺžkou osemdesiat centimetrov. V jej blízkosti alebo pod ňou by sa mali nachádzať zásuvkové skrinky s kuchynskými pomôckami. Ak plánujete využívať pracovnú plochu zároveň ako odkladaciu, vtedy si doprajte podľa priestorových možností väčšiu dĺžku a zároveň rozšírte aj jej hĺbku. Štandardných šesťdesiat centimetrov môžete rozšíriť o desať až tridsať centimetrov, čím získate väčší komfort pri práci. V prípade, že ste sa rozhodli pre hlbšiu pracovnú plochu, to umožní umiestnenie multifunkčného žľabu v zadnej časti pracovnej dosky. K dokonalému pohodliu prispeje aj vhodne zvolená výška pracovnej plochy - tú si prispôsobte podľa telesnej výšky. Štandardom je 85 až 95 cm, osobám nad 180 cm ulahodí výška 100 až 105 cm. Bežnou záležitosťou v moderných kuchyniach je napríklad aj umiestnenie rúry na pečenie vo výške úrovne očí.
FOTO: DESIGN HOUSE